Японська дієта на 14 днів

28.06.2011 Рубрики: Дієти ,

Японська дієта на 14 днівСтрави японської кухні отримали широке визнання на Заході. Їх простота, зовнішня привабливість і незвичайний смак викликають захоплення. Окрім іншого, їх готують з екологічно чистих і корисних продуктів.

Основу традиційної японської кухні складають риба, рис і овочі. Вона практично не містить баранини і яловичини, молочних продуктів і продуктів, які пройшли обробку, - поза сумнівом, саме тому японці постійно очолюють списки довгожителів. Це також пояснює популярність на Заході макробіотики (дієтики довголіття) - сучасної інтерпретації традиційної японської дієти.

Вживання риби, яку допускає традиційна японська дієта, - ключ до низьких рівнів сердечних захворювань в Японії. За даними Clive Barnett, японці в середньому споживають удвічі більше риби, чим м'яса - порівнянний з європейцями, в раціоні яких вжиток м'яса в 47 разів перевищує вжиток риби.

У раціон японців входить величезна кількість різних видів риби, яку готують найнеймовірнішими способами. Рибні страви японської кухні надзвичайно всілякі - від вишуканих страв з тонким смаком до нестерпно смердючих страв з риби, яка протухнула: тонко нарізані соковиті скибочки сирого тунця maguro, які використовуються в сусі і сасімі; викликаюча подив у європейця страва shiokara (нутрощі і м'ясо кальмара у власному соку і солі), яку подають як закуску до спиртного і багато іншого; Все це розраховане виключно на японський шлунок, наприклад, kusaya - страва з висушеної риби, сморід якої настільки сильний, що затримується в будинку, де смажили kusaya, на три місяці.

Основні овочі японської дієти - паростки бамбука, лопух, китайська капуста, кукурудза, японська редька, баклажан, гриби, соя і солодка картопля. Не менш популярні і sansai, «гірські овочі», які збирають в певний час року в горах. До цієї категорії відносяться gyoga-no-niniku (часник «аскетів»), nemarigatake (паростки бамбука) і zenmai (вид папороті).

Інші корисні складові традиційної японської кухні - фрукти (яблука, хурма, мандарини і тому подібне), злаки (рис, гречана дієта і тому подібне); соєві продукти, наприклад, тофу, місо і соєвий соус; морські водорості (багаті антиоксидантами і мінералами); зелений чай, який славиться сильними антиоксидантними властивостями, що запобігають деяким формам раку. Багато приправ і соусів: маринований імбир, насіння кунжуту, васаби (японська гірчиця), даши, приготовані з морських водоростей і висушених пеламід та ін.

Серед менш позитивних особливостей традиційної японської кухні слід виділити надмірний вжиток солі (що може викликати гіпертонію, інсульт і рак шлунку); надмірний вжиток маринованої їжі (що містить потенційні канцерогени - нітрозаміни); низький вжиток білка (що визначає низький зріст японців); низький вжиток кальцію (що може привести до остеопорозу).

Модернізація Японії привела до того, що традиційну японську кухню поступово витіснила іноземна кухня, внаслідок чого на ринку збільшилася кількість продуктів і, відповідно, захворювань, викликаних неправильним харчуванням. Повсюдне спорудження пивоварень і винокурних заводів в епоху реставрації династії Meiji (1868) привело до помітного збільшення вжитку алкогольних напоїв, що привело до частих випадків захворювань нирок, діабету і гіпертонії.

Японська дієта на 14 днів

Американська окупація радикально змінила традиційну японську кухню - в ній з'явилася яловичина і молочні продукти, два найбільших зла всіх західних дієт. Ці зміни в традиційній дієті привели до безлічі фізичних наслідків, наприклад, збільшенню росту і щільності кісткової маси японців, і цілому ряду невластивих раніше для японців захворювань, у тому числі ожирінню і діабету. Ще рано говорити про повні наслідки змін в дієті, проте існує підозра, що «покоління McDonalds» позбавлять Японію почесного лідерства в списку довгожителів.

Проте справа не лише в холестерині і підвищеному тиску. Разом з гамбургерами і рясно покритими сиром піцами в післяокупаційні роки в Японії з'явилися і інші страви європейської кухні. Сьогодні багато японців збагачують традиційну дієту здоровими, але екзотичними для них продуктами. У мегаполісах Японії можна знайти будь-який продукт, який існує на світі. Особливою популярністю користується етнічна корейська кухня, а підрум'янене пісне м'ясо, свіжі овочі і кимчи - улюблена їжа токійської молоді.

Отже досить історії, перейдемо до меню типової японської дієти, розрахованої на 14 днів (2 тижні)

Меню япоської дієти


Дотримуючись япоської дієти і для підтримки організму слід пити воду - півтора літри води в день - це норма. Потрібно також відмітити, що дієта не рекомендована майбутнім мамам.

  • День перший. На сніданок - чашка кави. Без цукру, бажано натуральну. Обід - два зварених круто яйця і салат з пекінської капусти з оливковим маслом. Запити обід потрібно томатним соком. На вечерю відварюємо або підсмажуємо на оливковому маслі 200-250 р. риби.
  • День другий. З ранку знову кава, до неї додаємо сухар з хліба з висівками або житнього хліба. На обід готуємо рибу по вчорашньому рецепту вечері, до неї робимо овочевий салат з редису, огірків, редьки дайкон і зелені, а також додаємо капусту і рослинну олію. На вечерю варимо 100 г яловичини і випиваємо стакан кефіру.
  • День третій. Сніданок знову включає каву і сухар. На обід обсмажуємо скибочками один великий кабачок. На вечерю варимо круто 2 яйця і 200 г яловичини, додаючи салат з капусти і оливкового масла.
  • День четвертий. На сніданок лише кава. На обід випиваємо сире яйце, з'їдаємо 3 варених моркви і 15 г твердого сиру. Вечеряємо будь-якими фруктами, окрім винограду і банана.
  • День п'ятий. На сніданок їмо сиру моркву, заправлену соком лимона. Обідаємо вареною або підсмаженою рибою із стаканом томатного соку. Вечеряємо фруктами.
  • День шостий. Сніданок - кава. На обід варимо без шкірки половину невеликої курки і з'їдаємо її з салатом з моркви або капусти. Вечеряємо двома яйцями круто і салатом з 200 г моркви з рослинною олією.
  • День сьомий. На сніданок п'ємо зелений чай без цукру. Обідаємо 200 грамами звареної яловичини, потім трохи фруктів. На вечерю повторюємо будь-який варіант, окрім третього дня.
  • День восьмий. Починаємо з кави. Обід - половина відвареної курки, зрозуміло, без жиру і шкірки з салатом з моркви або капусти. Вечеряємо двома яйцями круто і 200 грамами моркви з рослинною олією. Половина пройдена, меню починає другий цикл.
  • День дев'ятий. Сніданок з моркви з соком лимона. Обід з 250-300 г риби із стаканом томатного соку. Вечеря з фруктів.
  • День десятий. На сніданок лише кава. На обід випиваємо сире яйце, з'їдаємо 3 варених моркви і 15 г твердого сиру. Вечеряємо будь-якими фруктами, окрім винограду і банана.
  • День одинадцятий. Сніданок знову включає каву і сухар. На обід обсмажуємо скибочками один великий кабачок. На вечерю варимо круто 2 яйця і 200 г яловичини, додаючи салат з капусти і оливкового масла.
  • День дванадцятий. Сніданок - кава з сухарем. Обід - риба і овочевий салат. На вечерю варена яловичина і томатний сік.
  • День тринадцятий. Сніданок з кави. На обід два яйця круто і салат із злегка відвареної капусти, запити томатним соком. На вечерю риба.
  • От і все, можете насолоджуватися результатом. Головне не накидатися відразу на їжу, ну а солодке так і зовсім вводіть в раціон дуже поступово, аби потім не пошкодувати про безглуздо проведені два тижні.

    Додати коментар