Як приготувати зелену каву

12.03.2014 Рубрики: Популярні засоби ,

Багато хто з вас вже чув про незвичайну користь зеленої кави для організму. Вона допоможе скинути зайву вагу тим, хто прагне схуднути, і очистить організм від шкідливих речовин, що накопичилися в нім. Звичайно ж, зелена кава допоможе вам підбадьоритися з ранку і освіжити думки. Поговоримо сьогодні про все, що пов'язане з приготуванням цього напою, і взнаємо

  • як молоти зелену каву
  • як правильно обсмажувати
  • як варити
  • як приготувати зелену каву в гейзері
  • як правильно заварювати зелену каву в чашці або френч пресі
  • і, звичайно ж, як вживати зелену каву.
Зелена кава

Як молоти зелену каву

Розберемося, для чого потрібно молоти зерна абсолютно будь-якої кави - і зеленої, і чорної? Річ у тому, що в процесі подрібнення шляхом помелу збільшується площа зіткнення кавових зерен і води. Це означає, що напій стає набагато ароматнішим, а його смак - яскравіше вираженим і насиченим.

Вирішивши приготувати чашку зеленої кави, багато хто стикається з однією трудністю: а як розмолоти зелену каву, адже у продажу вона представлена у вигляді зерен? Та і зерна зеленої кави до обжарювання дуже і дуже тверді. Коли молоти каву - «до» або «після» обжарювання? До якого розміру частинок потрібно молоти зелену каву? І що робити тим, у кого кофемолки немає?

Якщо ви є щасливим володарем кофемолки, то спробуйте вирішити це питання з її допомогою. Проте, будьте обережні, оскільки зерна зеленої кави часто засмічують і навіть ламають ножі кофемолок. Відмінним рішенням може стати використання ручної кофемолки, так званого млина. Кінцевий розмір часток повинен складати 1,5х1 мм (дещо більше, чим для звичайної чорної кави).

Якщо ж у вас немає кофемолки або вона не справляється з покладеним на неї завданням, а спробувати напій все-таки хочеться, можна вдатися до допомоги м'ясорубки. Лише для помелу використовуйте не звичайні ножі для м'яса, а спеціальні насадки для приготування спецій. До речі, дещо розм'якшити кавові зерна допоможе їх замочування в холодній воді. Деякі користувачі для помелу зеленої кави рекомендують користуватися блендерами. Хоча вживання останніх під питанням знову-таки із-за високої твердості необсмажених зерен.

Ще один екзотичний спосіб приготування зеленої кави - вдатися до допомоги молотка. Для цього потрібно зерна покласти між двома листками паперу і добре постукати по ним молотком. Проте, цей спосіб підійде лише для обсмажених зерен. Також можна подрібнити кавові зерна за допомогою ступки.

Вважається, що зелена кава крупного помелу підійде для приготування у френч пресі, середнього - для кавоварок краплинних, капсульних і гейзерних, дрібного - для заварювання в турку.

Молоти зелену каву з точки зору користі для організму краще до обжарювання, а з позиції смакових характеристик і прекрасного аромату - після. Вибір залишається за вами. До речі, завжди можна змішати обсмажену і необсмажену каву і отримати ще одне смачне рішення для цього напою.

Як обсмажувати зелену каву

Якщо ви вирішитеся обсмажити зерна зеленої кави, візьміть потрібну кількість зерен і скористайтеся для цього звичайною сковорідкою. Перед обжарюванням кавові зерна рекомендується промити проточною водою протягом 2-3 хвилин. Потім їх потрібно просушити на чистому рушнику або серветці. Час обжарювання складає від 5 до 15 хвилин і залежить від ваших особистих переваг. Зазвичай потрібно декілька сеансів обжарювання, аби зрозуміти, яка міра «просмаженості» підійде саме вам.

Зерна зеленої кави

На сковорідку каву висипайте тонким шаром (максимально - 2 см) і обсмажуйте на повільному вогні. Каву потрібно смажити, постійно помішуючи, до придбання зернами ніжно-коричневого відтінку. Пам'ятайте, чим менше триває обжарювання, тим яскравіше виражений специфічний смак саме зеленої кави - трав'янистий, терпкий, кислуватий. Також мала тривалість обсмажування кави дозволяє зберегти більшу кількість корисних речовин в зернах. Обжарювання зерен рекомендується проводити безпосередньо перед їх вживанням. Сковороду для обсмажування кавових зерен краще завести окрему і не користуватися нею більше ні для яких потреб, оскільки кава володіє властивістю вбирати сторонні запахи. При обсмажуванні кави вершкове або рослинне масло в сковороду додавати не потрібно.

Ще одним способом обсмажити кавові зерна є обсмажування в духовці. Температура обжарювання досить висока - 220-350 градусів. Спочатку цілісні зерна кави висипають на деко або сковороду в один шар. Потім їх смажать, також постійно помішуючи і струшуючи. Максимальна тривалість - 20 хвилин (краще все-таки до цієї цифри не дотримувати). Після обжарювання будь-яким способом зерна потрібно висипати на стіл, застелений чистим папером або рушником, аби остудити. Не дивлячись на те, що кавові зерна рекомендується обсмажувати прямо перед приготуванням, краще це робити напередодні. Залишивши каву на добу, ви дозволите їй правильно остигнути і повернути свій аромат.

Ще один спосіб обсмажування кавових зерен - вживання спеціального апарату під назвою ростер. Він досить простий у використанні і дозволяє добитися більш натуральних смакових характеристик кави, чим при використанні сковороди або духовки.

Зберігається цей різновид кави в зернах набагато довше, ніж традиційна чорна кава. Для збереження всіх корисних властивостей зеленої кави досить прибрати її в герметично закритий пакет і заховати подалі від джерел світла.

Як готувати зелену каву

Для збереження корисних властивостей зеленої кави бажано готувати її у френч пресі, оскільки в нім вона не може закипіти. Також можна зварити каву в кофемашині, кавоварці, зробити її в гейзері або просто заварити в чашці. Пам'ятайте, що зелена кава ні в якому разі не повинна кипіти, інакше всі специфічні корисні властивості будуть втрачені.

Найпростіший спосіб приготування зеленої кави - заварити її в чашці. Розберемося, як заварювати зелену каву. Для здобуття однієї чашки напою вам потрібно 2-3 чайних ложки меленої зеленої кави і окріп. Насипаєте каву у вибрану ємність і заливаєте окропом, після даєте настоятися протягом 5-7 хвилин. За бажанням, перед вживанням завареної в такий спосіб кави її можна процідити через ситечко.

Якщо ви вибрали для цього процесу турку, то вам потрібно засипати 2-3 чайних ложки меленої кави в ємність і залити їх холодною водою. Ставите турку на повільний вогонь, доводіть до кипіння і вимикайте. Напій готовий! Якщо бажаєте додати натуральні ароматизатори, скористайтеся спеціями, лише не дуже пряними.

Додати вишуканості зеленій каві можна, скориставшись старовинним рецептом і додавши при варінні трохи напівсолодкого шампанського. Після це потрібно почекати деякий час, поки від високої температури випаруються винні пари.

Якщо варити зелену каву в кофемашині, то для цього потрібно використовувати цілісні зерна. Засипаєте їх в ємність для кави, виставляєте потрібні налаштування, виходячи з моделі вашої кофемашини, і готуєте зелену каву. Якщо ви зупинили свій вибір на кавоварці, то просто слідуйте звичайним інструкціям.

Приготування кави в гейзері також є досить простою процедурою. Для цього використовується перемелена кава. Потрібну кількість води залийте в нижній відсік гейзера і прикрийте його фільтром з металу. У поглиблення фільтру насипте потрібну кількість кави. Після цього гейзер з кавою ставиться на повільний вогонь. Заздалегідь не забудьте закрутити верхню частину гейзера. Як тільки вода закипить, готова кава почне поступати у верхній відсік гейзера. Після того, як вся вода, а точніше, вся кава перейде у верхній резервуар, гейзер можна знімати з вогню.

Напостанок, обговоримо, як приготувати зелену каву у френч пресі. Якщо ви використовуєте френч прес, то для приготування вам сповна підійде кава крупного помелу. Засипайте її в резервуар, заливайте майже киплячою водою (92-96 °С) і даєте настоятися 7-10 хвилин. Після цього повільно натискуєте на поршень і таким чином за допомогою фільтру відділяєте напій від кавової гущі. Тепер каву можна розливати, притримуючи стержнем кавову гущу так, щоб вона не попала в чашки.

Окрім звичної звареної або завареної кави можна приготувати концентровану зелену каву. Для цього вам знадобиться вода (1 частина) і цілі кавові зерна (6 частин). Воду і зерна варять протягом 15 хвилин на невеликому вогні. Після цього відвар, що вийшов, остуджують до кімнатної температури і проціджують. Приймати екстракт кави потрібно 1-3 рази в день по 0,5 стакана. Зберігається такий відвар декілька діб, обов'язково в холодильнику.

Як пити зелену каву

Як молоти, обсмажувати і варити зелену каву ми обговорили. Залишилося розібратися з тим, як правильно пити зелену каву? Відповідь на питання залежить від того, з якою метою ви збираєтеся приймати цей напій. Якщо ви хочете підбадьоритися і познайомитися з новим смаком і запахом цього напою, інструкція по вживанню буде одна. Якщо ви плануєте пити зелену каву, аби скинути вагу - інша.

Як пити зелену каву

Дієтологи говорять про те, що зелену каву можна пити особам від 16 до 60 за винятком тих, хто страждає діабетом, гіпертонією, захворюваннями серця. Якщо сумніваєтеся в доцільності і безпеці прийому цього диво-напою, перед її вживанням проконсультуйтеся з лікарем.

Схуднення за допомогою зеленої кави сповна реальне, як приймати її в цьому випадку? Перше правило прийому - регулярність. Рекомендації дієтологів сходяться на щоденному вживанні чашки зеленої кави під час сніданку і після вечері. Середня тривалість прийому зеленої кави для корекції ваги складає 10-20 тижнів залежно від загального стану організму і планованих кінцевих показників ваги.

Не слід забувати про максимальну кількість зеленої кави, яку можна випивати в день без шкоди для здоров'я. Дієтологи говорять, що вистачить 2-3 чашок, але можна «розійтися» і до 5 (пам'ятаємо про кофеїн, який входить до складу рослини).

Смак зеленої кави можна різноманітити, додавши цукор або молоко. Хоча, якщо ви збираєтеся схуднути за допомогою цього напою, краще вживати її в чистому вигляді, без яких-небудь добавок. Якщо вам вже зовсім не сподобається специфічний смак цього «зілля», спробуйте додати замість цукру трохи меду. Пам'ятайте, що каву ні за яких обставин не можна змішувати з лікарськими препаратами.

Звичайно, якщо до прийому зеленої кави ви додасте фізичні навантаження і будете їсти здорову і корисну їжу, процес схуднення прискориться і результати не змусять себе довго чекати.

Як приймати зелену каву в такі особливі періоди життя, як вагітність і годування грудьми? Почнемо з того, що вживання будь-якого виду кави в цей час не вітається, але і категорично не забороняється (якщо, звичайно, із здоров'ям все гаразд). Пити чи ні зелену каву при вагітності і лактації вирішуєте ви самі. Пам'ятайте лише, що в цьому випадку ваша максимальна добова доза повинна складати 2 чашки кави в день.

Як використовувати зелену каву в косметичних цілях

Ви не помилилися. Це рослина з успіхом застосовується і в косметології. Мелену зелену каву використовують у складі масок, скрабів, засобів для волосся. Масло із зеленої кави включають в засоби по догляду за тілом, особливо часто для антицелюлітної дії.

Масло із зерен зеленої кави можна застосовувати для

  • масажу
  • масок для обличчя
  • цілющих ванн
  • бальзамів і масок для волосся і так далі

Якщо ви збираєтеся робити масаж з використанням кавового масла, візьміть декілька крапельок і підігрійте на руках. Потім масло круговими рухами ввітріть в шкіру.

Якщо ви вирішили прийняти ванну з кавовим маслом, вам вистачить 7-10 крапель, які потрібно додати в теплу воду.

Застосовувати масло зеленої кави для зволожуючих і живильних масок рекомендують таким чином: спочатку його змішують з будь-якою рослинною олією (краще оливковою) в рівній пропорції. Цим складом просочують невеликий шматочок тканини або серветки і укладають її на обличчя. Тривалість маски - 15-20 хвилин. Частота вживання довільна, аж до щоденної.

Для поліпшення стану волосся в шкіру голови втирається суміш з вашого звичного бальзаму і кавового масла (пропорція 10:1). Залишаєте суміш на 7-10 хвилин, після ретельно промиваєте волосся з шампунем.

Декілька грам кавового масла, доданих в косметичний крем або лосьйон, прекрасно збагатять їх склад і зволожать вашу шкіру.

У косметичних цілях можна застосовувати не лише масло, але і просто подрібнену зелену каву. Так для приготування очищаючого скраба вам знадобиться 1 ст ложка меленої кави і 2 ложки сметани або класичного йогурту (1 варіант для чутливої або сухої шкіри, 2 - для нормальної або комбінованої). Наносіть скраб на чисту шкіру обличчя і тіла, м'яко масажуйте. Потім засіб потрібно змити теплою водою.

Мелену каву можна також використовувати для ліфтінга шкіри обличчя в домашніх умовах. Візьміть 2 ч л меленої кави і змішайте з чайною ложкою сметани, меду і одним сирим курячим яйцем. Акуратно нанесіть склад на обличчя на 5-6 хвилин, а потім ретельно змийте ватяним диском, змоченим в теплій воді. При нанесенні уникайте зони довкола очей. Частота використання підтягуючої кавової маски - 2-3 рази в тиждень.

Підведемо підсумки: сьогодні ми детально розібралися з найосновнішими процедурами, що мають відношення до вживання зеленої кави. Тепер ви знаєте, як молоти зелену каву і як правильно обсмажувати, зберігаючи все саме цілюще і корисне. Сподіваємося, що після прочитання статті для вас не складе труднощів і процес приготування зеленої кави самими різними способами. Знаючи, як правильно пити зелену каву, ви допоможете своєму організму бути в тонусі. А, застосувавши зерна кави в косметичних цілях, ви зможете підкреслити свої природні достоїнства.

Додати коментар