Шкідливі продукти: як отримати користь від їх вживання

06.01.2011 Рубрики: Здорове харчування ,

Шкідливі продукти
Шкідливі продукти
Шкідливі продукти

Здоровий спосіб життя і здорове харчування - це модно і престижно. Але будь-якій моді властиво впадати в крайності. Ярлик «шкідливих» абсолютно незаслужено отримали багато смачних і з дитинства улюблених продуктів харчування (не в останню чергу в цьому винна, наприклад, новомодна дієта по групі крові ). Свій внесок в це, безумовно, внесла і реклама, але ж так завжди виходить: аби підкреслити достоїнства чогось нового, потрібно звернути увагу на недоліки старого. Насправді, багато продуктів харчування, що проголошені «шкідливими», здатні принести здоров'ю чималу користь.

Якщо як слід розібратися, то не можна не відмітити, що всі дискусії про шкоду м'яса або яєць, так або інакше, були пов'язані з появою БАДів. Людям поволі і непомітно нав'язувалася нова споживча ідеологія. Навіщо їсти м'ясо: у нім багато калорій, та і негуманно це для сучасної цивілізованої людини. А ліквідовувати дефіцит заліза в організмі можна, мов, за допомогою прийому «чарівних» пілюль і пігулок. Проте з часом медики прийшли до висновку, що вітаміни і мікроелементи штучного походження засвоюються набагато гірше, ніж ті, що потрапляють в організм безпосередньо з їжею - неважливо, тваринною або рослинною.

Та сама свинина

Хто першим дискредитував свинину і оголосив її найшкідливішим зі всіх видів м'яса, вже не розбереш. Прибічники мусульманської релігії - нерахуються. Учені вже довели, що свинина як натуральне джерело вітаміну B6 просто не знає собі рівних. Крім того, вона надзвичайно багата магнієм, залізом і фосфором. Невеликий шматочок свинячого м'яса вагою в сто грамів здатний дати організму майже 36% добової норми цинку, без якого неможливе нормальне функціонування імунної системи. Саме цинк забезпечує ріст кісток у дітей (по темі: дієта для дітей ) і їх зміцнення у дорослих.

Що стосується горезвісної жирності свинини, то це не даність. Деякі частини тушки добре відгодованих свиней дійсно мають підвищену жирність, але грамотно підібрана свиняча вирізка мало чим відрізняється від дієтичного курячого м'яса. Мало того, тваринний жир в певних кількостях необхідний людському організму. Його дефіцит позначається на стані шкіри, яка стає відразу тьмяною і шорсткою, та і нервова система не відмовиться інший раз «пожирувати».

Вершкове масло і яйця

Варто було б раз і назавжди розвінчати міф про холестерин, який нібито забиває судини і провокує складні кардіологічні захворювання. Холестерин на стінках судин відкладається, тут не посперечаєшся. Проте він поступає зовсім не з продуктів харчування, і вже тим більше не з вершкового масла і не з яєць, а виникає в процесі порушення хімічної рівноваги в організмі.

Вершкове масло надзвичайне багате вітамінами A, B і D, а ще кальцієм і фосфором. Воно незамінне в дитячому харчуванні, тоді як всілякі маргариноподібні замінники вершкового масла на основі рослинних жирів завдають дитячому здоров'ю істотної шкоди. Особливо корисине вершкове масло темно-жовтого кольору. Для його приготування використовується молоко корів, що харчувалися свіжою травою, а не сухим сіном, яке у великій кількості містить бета-каротин. Цей антиоксидант покращує роботу серця і легенів.

Безпечний, в принципі, і яєчний холестерин. Якщо людина не страждає порушенням обміну речовин, то ризик попадання такого холестерину в кров практично рівний нулю. У яйцях містяться вітаміни Е, D і фосфор. Вітамін E - достатньо дієвий засіб профілактики рака грудей у жінок. Медики запевняють, що він укріплює і сердечний м'яз. Вітамін D, взаємодіючи з кальцієм і фосфором, зберігає міцними кістки і зуби.

Шоколад

Какао-боби здобули репутацію «найкращих помічників психіатрів», оскільки вживання продуктів, приготованих на їх основі, стимулює синтез в організмі «гормонів щастя» - ендорфінів. Впливаючи на мозок, ендорфіни викликають відчуття задоволення і знімають стресові стани.

У шоколаді немало флавоноїдів, а, простіше кажучи, антиоксидантів. Вони прославилися здатністю нейтралізовувати так звані вільні радикали, які вважаються каталізаторами процесів старіння. Спеціалісти інституту харчування РАМН провели ряд досліджень і довели, що ефірні масла шоколаду здатні оберігати стінки судин від утворень холестеринів. Найкориснішим вважається гіркий шоколад без начинок і без добавок. І ще про якість шоколаду говорить його колір: чим темніше плитка, тим вище в ній вміст флавоноїдів.

Додати коментар