Дієта при геморої

24.01.2011 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Дієта при геморої
Дієта при геморої
Дієта при геморої
Чи потрібна при геморої дієта? Ще як потрібна, адже одна з основних причин виникнення цього захворювання - запори. А запори, як відомо, можна вилікувати лише за допомогою дієти, адже постійно застосовувати медикаменти або клізми неможливо - це може принести невиправну шкоду здоров'ю.

Причини і основні ознаки геморою

Геморой - це розширення кавернозних вен кінцевого відділу прямої кишки і заднього проходу, внаслідок чого з'являються так звані гемороїдальні вузли. Сприяючими чинниками для виникнення цього захворювання є природжена функціональна недостатність сполучної тканини в цій області і порушення нервової регуляції тонусу венозної стінки.

Безпосередньою причиною (пусковим механізмом) є підвищення внутрішньочеревного тиску, який може виникати з ряду причин. Наприклад, при різкому підніманні важких речей , постійному перебуванні в сидячому положенні, під час вагітності, при проносах, запорах, які супроводжують різні запальні захворювання в області малого тазу і захворювання шлунково-кишкового тракту, а також при постійному порушенні дієти (при зловживанні спиртними напоями, жирною, солоною і гострою їжею). Геморой як ускладнення виникає при серцево-судинній недостатності, цирозі або пухлині печінки, які викликають застій крові у венах в області прямої кишки.

Ознакою геморою є біль, паління і свербіння в області заднього проходу, що посилюються при дефекації, при ходьбі і в положенні сидячи. Поступово, у міру прогресу захворювання, після кожної дефекації з'являються спочатку краплі крові, а потім і кровотеча.

Яка дієта потрібна при геморої

Загострення геморою майже завжди пов'язані з роботою шлунково-кишкового тракту: як запори, так і проноси викликають підвищення внутрішньочеревного тиску, що позначається і на стані вен прямої кишки і заднього проходу.

Тому хворі, страждаючі гемороєм, повинні приділяти багато часу своєму харчуванню. В першу чергу необхідно налагодити правильний ритм харчування: не менше чотири раз на день в одні і ті ж години. Поступово кишечник звикає до одного і тому ж ритму, підстроюється під нього і починає правильно функціонувати.

Якщо проноси чергуються із запорами, то, швидше за все, це ознака дисбактеріозу, що вимагає своєчасного обстеження і лікування. Постійні проноси - це також ознака якогось захворювання, вони можуть привести до виснаження організму - необхідно з'ясувати якого саме, тому також необхідне обстеження.

Але найбільша проблема людей, страждаючих гемороєм, - це запори. І тут, безумовно, що ведуча роль належить правильному раціональному харчуванню. Для того, щоб з кишечника постійно евакуювалися калові маси, необхідне його наповнення. Але велика кількість дуже калорійної їжі шкідлива для організму, тому рекомендується наповнювати його клітковиною овочів і фруктів. Клітковина зазвичай складає основну масу овочів і виводиться з організму в незмінному вигляді. Користь клітковини в тому, що вона вичищає кишечник, видаляючи з нього всі токсини, продукти обміну і калові маси, що застоялися, у вигляді калових каменів.

Як це відбувається? Клітковина вбирає в себе воду і адсорбує на своїй поверхні шкідливі речовини. В результаті її волокна розбухають, займають весь просвіт кишечника і очищають його стінки.

Тому в раціоні хворого гемороєм обов'язково мають бути присутніми свіжі овочі і фрукти. Але деякі люди насилу переносять досить грубу клітковину свіжих овочів. Нічого страшного: тушковані і відварені овочі не менш корисні. Особливо добре очищають кишечник салати із свіжої білокачаної капусти, такий салат називають «мітлою для кишечника».

Не менше важливе вживання великої кількості рідини - звідки ж клітковині брати воду для розбухання? Тому при запорах обов'язково потрібно випивати не менше 1,5 літрів рідини у добу. У цей об'єм входять перші страви, чай, компоти, соки і так далі. Добре діє на кишечник слаболужна мінеральна вода без газу (наприклад, «Славяновська») - вона має послаблювальну дію.

Необхідно обмежити легкозасвоювані вуглеводи (солодощі, борошняні вироби) - вони сприяють здуттю живота (метеоризму), що може посилити проблеми з гемороєм. Не варто вживати спиртні напої, гострі, смажені, копчені страви і прянощі - це призводить до розширення вен, у тому числі гемороїдальних.

При геморої рекомендується також замість звичайного якісного м'яса вживати м'ясні вирізки, які містять велику кількість сполучної тканини (того, що в народі називають жилами). З такого м'яса можна готувати котлети, тефтелі, холодець і так далі.

Рецепт приготування холодцю з такого м'яса: провернути м'ясо на м'ясорубці 2-3 рази, залити холодною водою (об'єм води повинен дещо перевищувати об'єм фаршу), повільно (на невеликому вогні - це важливо, інакше фарш стане жорстким) довести до кипіння і варити на дуже повільному вогні близько трьох годин (до тих пір, поки повністю не розвариться) під щільно накритою кришкою; за 15 хвилин до закінчення варива додати сіль і зелень за смаком (але лише не перець); після того, як холодець знятий з вогню, його залишають при кімнатній температурі до повного охолодження, після чого ставлять в холодильник.

Харчуйтеся правильно і багато проблем, у тому числі геморой, вас непокоїтимуть значно менше.

По зовнішнім джерелам

Додати коментар