Дієта при гастриті

10.01.2011 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Дієта при гастриті
Дієта при гастриті
Дієта при гастриті
Дієта при гастриті

Причини хронічного гастриту:

1. «Надмірна любов» до дуже грубої, гострої і пряної їжі, все добре в міру.
Зловживання жирною їжею: жирне м'ясо, ковбаса, міцними м'ясними бульйонами.

2. Погано пережована їжа - одна із найважливіших причин розвитку гастриту, тому якщо у вас гастрит - можливо треба почати з лікування зубів.

3. Порушення режиму харчування: періоди голодування з подальшим переїданням, переїдання на ніч. Можливою причиною може бути часте вживання дуже холодної і дуже гарячої їжі.

4. Тривалий прийом певних ліків (аспірин, антибіотики та ін.).

5. Куріння, алкоголь у великих кількостях.

6. Якщо ви жуєте «жуйку», врахуйте, що робити це рекомендується після їжі, оскільки при цьому виробляється шлунковий сік. А постійне жування сприяє виснаженню секреторної функції шлунку.

7. Неприємні емоції під час їжі

8. Супутні порушення роботи інших органів травної системи.

Гастрит із зниженою кислотністю, коли кислоти в шлунку виробляється недостатньо для переварювання їжі, зазвичай зустрічається у людей постарше. Симптоми: відчуття розпирання і повноти в підкладковій області, неприємний присмак в роті. При цьому типові захворювання виключаються всі страви, які довго перетравлюються в шлунку

Лікують гастрит дієтою, яку призначає лікар. Дієта при гастриті обов'язково повинна бути у вигляді повноцінного харчування, в їжі мають бути присутніми всі необхідні організму живильні речовини. При загостренні використовуються спеціальні лікувальні дієти та дієтичні страви.

Основні правила харчування при хронічному гастриті (дієта при гастриті)

1. За один раз з'їдайте не більше 400-500 грам їжі, намагайтеся їсти щодня в один і той же час. Важливо харчуватися 4-5 раз на день помалу, і без перекусів. Останній прийом їжі бажано робити за 4 години до сну.

2. Страва повинна викликати апетит і своїм виглядом, і запахом, і смаком, лише тоді в шлунку запускається процес соковиділення, що є необхідною умовою засвоєння їжі. Їжте повільно, жуйте кожен шматочок не менше 25 секунд, шлунок отримує оброблену слиною кашкоподібну їжу, яку йому легко переварити. Це правило дуже корисно і для тих, хто бажає схуднути - насичення відчувається набагато швидше, відповідно з'їдаєш менше їжі. Особливо важливо це, якщо у вас гастрит із зниженою кислотністю.

3. Але і в разі гастриту з підвищеною кислотністю не менше важливим є пережовування, бо вже в той час, коли ви ретельно пережовуєте їжу, центральна нервова система отримує інформацію про склад їжі і дає команди секреторним відділам шлунку про вироблення відповідних ферментів в потрібній кількості.

4. Для швидкого відновлення функцій шлунку у вашому раціоні має бути достатня кількість білка. Для засвоєння білка організму необхідні мінеральні речовини і вітаміни, в першу чергу - вітамін B6, В12.. Вітаміни групи B містяться в крупах (гречана і вівсяна), молочних продуктах, яйцях, рибі, овочах з темно-зеленим листям.

5. Вітамін Е необхідний для захисту шлунку від агресивної дії соляної кислоти. Якщо ви приймаєте вітаміни додатково, у вигляді комплексів вітамінів і мінералів, пити їх треба відразу після їди.

6. Білки в основному слід отримувати з пісного м'яса, нежирної риби у відвареному, тушкованому, запеченому вигляді, яєць (некруто зварених), творогу, сирів, окрім гострих і копчених.

7. Фрукти і овочі - збільшують секрецію травних соків і ферментативну активність. М'ясо і риба краще засвоюються, якщо їх споживають з овочами (варто уникати маринованих овочей).
Сіль - при хронічному гастриті допускається вживання нормально посоленої їжі.
Спеції подразнюють шлунок, їх треба виключити. Допускаються лише кріп, петрушка і селера, краще всього подрібнити їх і додати в страву перед їдою.

8. Супи варто готувати на овочевому бульйоні а не на м'ясному. Крупи (окрім пшона) при гастриті краще додавати в супи або розварювати. Фрукти в запеченому вигляді без шкірки і насіннячок. Виключення - банани, які рекомендуються для заміни інших фруктів навіть при загостреннях гастриту при його хронічних формах.

Рецепти при гастриті з підвищеною кислотністю (дієта при гастриті)

  • cвіжовичавлений картопляний або морквяний сік приймати по 1 ст. ложці за 1,5 години до їди 2-3 рази на день протягом 10 днів восени і весною.
  • мед - ст. ложку розвести в стакані теплої води і випити за 1,5-2 години до їди.
  • лужну мінеральну воду без газу (Єсентуки-4, Боржомі) пити в теплому вигляді по півстакана за годину до їди.
  • Рецепти при гастриті із зниженою кислотністю (дієта при гастриті)

  • мед розвести в холодній воді і пити перед їдою.
  • свіжий сік подорожника - приймати по 1 ч. ложці 2-3 рази в день на протязі двох тижнів.
  • взимку можна пити препарат подорожника «Плантаглюцид».
  • відвар кураги пити за 30 хвилин до їжі.
  • чайний гриб.
  • Якщо у вас підвищена кислотність, не рекомендуються:

    *міцні і жирні бульйони (м'ясні, грибні).
    *гостре, солоне, копчене, спеції, смажене.
    *сирі овочі, цибуля і часник, цитрусові.
    *чорний хліб.
    *газовані напої.

    Не можна при гастриті із зниженою кислотністю вживати:

    *вироби з дріжджового тісту, здобу.
    *гостре, солоне, смажене.
    *молоко.
    *консерви м'ясні і рибні. @ed

    Додати коментар