Дієта при циститі

24.01.2011 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Дієта при циститі
Дієта при циститі
Дієта при циститі
Дієта при циститі

Цистит або запалення стінки сечового міхура - це одне з найбільш поширених урологічних захворювань. У основі його, як правило, лежить інфекція, тому на цистит частіше хворіють жінки, чим чоловіки через те, що їх сечовипускальний канал коротший і ширший.

Причини і види циститу

Цистити може розвинутися з різних причин. Найчастіше він виникає при ослабінні захисних сил організму (наприклад, при простуді), коли інфекція безперешкодно проникає в слизисту оболонку сечового міхура. Але зустрічаються цистити і неінфекційної природи, що виникають, наприклад, в результаті хімічних або термічних опіків (випадкові ускладнення під час медичних маніпуляцій), подразнень слизистої оболонки сечового міхура хімічними речовинами, що виділяються з сечею, у тому числі лікарськими засобами при тривалому їх вживанні у великих дозах, пошкодження слизистої оболонки каменями і так далі. Найчастіше до неінфекційного процесу надалі приєднується інфекція (стафілококи, грибки, трихомонади та інші).

За перебігом цистити діляться на гострі і хронічні. Основною ознакою циститу є часте та болісне сечовипускання.

Як харчуватися при гострому циститі

При гострому циститі стінка сечового міхура запалена і тому чутлива до таких речовин, на які вона у нормальному стані не реагує. Завдання лікувального харчування на даному етапі якнайкраще промити сечовивідні шляхи (разом з рідиною вийдуть збудники інфекції і продукти, що утворилися в результаті запальної реакції) і запобігти додатковому подразненню слизистої оболонки харчовими продуктами.

Тому при гострому циститі рекомендується рясне пиття (до 1,5-2 л рідини в день) у вигляді компотів, соків, мінеральної води, неміцного солодкого чаю, відварів трав (ниркового чаю, мучниці, кукурудзяних рилець). Рекомендуються також свіжі овочі і фрукти, особливо, баштанні культури (кабачки, кавуни, дині, які мають сечогінну дію). Надалі приєднують молоко і молочнокислі напої, сир, несолоні сорти сиру, потім - м'ясо і рибу.

При гострому циститі не можна вживати алкогольні напої, міцну каву і чай, солодкі газовані напої, гострі приправи, кислого, солоного, копченого і продуктів, приготованих з використанням консервантів і інших хімічних речовин (наприклад, фарбників).

Дієта при хронічному циститі

При хронічному циститі до процесу зазвичай залучається вся стінка сечового міхура, вона стає набряклою, запаленою, незрідка на ній з'являються виразки. Прояви хронічного циститу такі ж, як і гострого циститу.

Завдання лікувального харчування при хронічному циститі - надати сечогінну і протимікробну дію. Сечогінний ефект надають різні овочі і фрукти (вони мають бути постійно присутніми в раціоні хворих, особливо, гарбуз, кавуни, дині, груші), а протимікробну дію надають відвари трав. Пити, також, як і при гострому процесі, потрібно більше (до 1,5 л в день).

З раціону хворих мають бути виключені (особливо, під час загострення захворювання) смажені, копчені, консервовані страви, спеції, соління, бульйони (м'ясні, рибні, грибні). Не варто багато вживати овочів і фруктів, які можуть подразнювати сечовивідні шляхи. До таких овочів і фруктів відносяться: часник, цибуля, редис, редька, хрін, цвітна капуста, щавель, селера, зелений салат, кислі фрукти і ягоди, помідори.

При хронічному циститі велике значення надається роботі шлунково-кишкового тракту. Наприклад, запори сприяють застою калових мас в кишечнику і всмоктуванню токсичних речовин в кров, що у свою чергу впливає на слизисту оболонку сечового міхура. Тому під час ремісії циститу хворим рекомендується вживати більше овочів, багатих грубою клітковиною (свіжої капусти, моркви і т. д.), які тонізують роботу шлунково-кишкового тракту і попереджають запори. Крупа і макаронні вироби також є джерелом вуглеводів. Оболонки круп містять грубу клітковину, що підвищує тонус кишечника і перистальтику, що підсилює його.

Зразкове меню хворих з хронічним циститом

Після загострення циститу приблизно протягом року слід дотримуватися наступної дієти:
сніданок: молочні каші, макарони, овочеві пюре, несолоний сир, яйця некруто або омлет, сир, кефір, неміцний чай або сік;
обід, на перше: овочеві або круп'яні супи, борщі, щі; на друге: парові котлети, відварене м'ясо або риба, тефтелі; гарнір - тушковані овочі, макарони, крупи; на десерт: компоти, киселі, мусси, соки;
полудень: кефір, печена картопля з вершковим маслом, фрукти;
вечеря: запіканки з сиром, млинці, макарони з сиром, вінегрет, булочки.

Цистит - це захворювання, яке вимагає уважного відношення до свого здоров'я.

По зовнішнім джерелам

Додати коментар