Дієта для підшлункової залози - опис і загальні принципи

06.10.2013 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Підшлункова залоза є дуже важливим органом, у функції якого входить вироблення ферментів, необхідних для переварювання їжі, що потрапляє в кишечник, і виробітку інсуліну через браку якого, як ми знаємо, виникає цукровий діабет.

Захворювання підшлункової залози виражаються в появі болів, нудоти, зникненні апетиту і так далі. Таким хворим призначають щадний раціон, що не містить алкоголю, жирною, солодкою, багатою вуглеводами їжі і смажених страв, а також продуктів, що містять грубу клітковину і екстрактні речовини, які стимулюють секрецію травних соків.

Дієта для підшлункової залози грунтується на регулярній і частій, шестиразовій їді. При цьому порції мають бути невеликими, аби не навантажувати підшлункову залозу.

Їжу готують на пару, варять або тушать. Вона не повинна містити великої кількості клітковини. Перед вживанням її слід остудити до температури від 30 до 60 градусів, аби не допускати подразнення шлунку і навантаження на травні залози.

Сіль обмежують, по можливості виключають зовсім. Також різко скорочують кількість жирів і простих вуглеводів, якими особливо багаті цукор або випічка, збільшуючи при цьому в раціоні кількість продуктів, багатих білками, - м'яса (нежирного), риби і кисломолочних продуктів. Білок тваринного походження повинен складати третину раціону харчування. Енергетична цінність такої дієти повинна складати не більше 1800 ккал. Страви при дотриманні дієти для підшлункової залози мають бути рідкими і напіврідкими, у вигляді каш на воді, овочевих і круп'яних супів і так далі

Дієту для підшлункової залози слід дотримувати протягом приблизно року. Потім допускається поступове розширення дієти і включення в раціон всілякіших продуктів. При загостреннях доцільно на декілька днів зовсім відмовитися від їди і перейти на питті чистої води або мінеральної води без газу.

Дієта для підшлункової залози - які продукти можна вживати

При дотриманні дієти для підшлункової залози дозволяється вживати:

1. Хлібобулочні вироби у вигляді хліба пшеничного з попереднього дня випічки або підсушеного.

2. Супи, овочеві (лише не з білокачанної капусти) і круп'яні.

3. Закуски у вигляді салатів зі свіжих і варених овочів.

4. М'ясо і птицю нежирних сортів (у вигляді яловичини, телятини, курки і т. д.).

5. Рибу нежирних сортів.

6. Яйца некруто або зварені у вигляді парового омлету.

7. Молочні продукти у вигляді некислого сиру, сирних пудингів, кефіру, сметани (для заправки страв).

8. Крупи (манну, рисову, пшеничну, гречану, перлову, вівсяну).

9. Вироби з тіста у вигляді макаронних виробів з вищих сортів муки або домашньої локшини.

10. Овочі у вигляді картоплі, моркви, буряка, гарбуза, кабачків, цвітної капусти, зеленого салату, помідорів, огірків, зеленого горошка. Дуже корисна при захворюваннях підшлункової залози морська капуста, багата кобальтом і нікелем.

11. Стиглі плоди, ягоди (не кислі).

12. Солодкі страви у вигляді киселів і компотів.

13. Жири у вигляді вершкового і рослинного масла.

14. Напої у вигляді чаю з молоком, відвару шипшини, фруктово-ягідних соків.

При дотриманні дієти для підшлункової залози необхідно пам'ятати про питний режим. Оскільки відновлення підшлункової залози супроводиться великими втратами води, те пиття має бути рясним. Крім того, нормалізація роботи кишечника також відбувається активніше, коли організм отримує достатню кількість рідини.

Пацієнти із захворюваннями підшлункової залози через її слабке функціонування і через зміну раціону харчування часто страждають розладами травлення. Для нормалізації його роботи украй важливо дотримувати режим харчування і приймати їжу регулярно, часто і маленькими порціями.

Дієта для підшлункової залози - які продукти не можна вживати

При захворюваннях підшлункової залози забороняється вживати:

1. Житній хліб і здобу.

2. Супи у вигляді кислих щів, борщів, а також міцні м'ясні, рибні, грибні бульйони і овочеві відвари.

3. Солоні, гострі, пряні закуски і консерви.

4. Жирні сорти м'яса і птиці (баранину, свинину, гусака), копченої, ковбаси.

5. Жирні сорти риби.

6. Яйця, зварені круто і у вигляді смаженої яєчні.

7. Смажені страви з сиру (наприклад, у вигляді сирників).

8. Пшоно.

9. Вироби з тіста у вигляді пирогів, млинців, тістечок.

10. Овочі у вигляді білокачанної капусти, редиски, редьки, щавлю, сирої цибулі, гороху, бобів, квасолі, маринованих овочів.

11. Кислі ягоди і фрукти, а також фрукти, що містять велику кількість легкозасвоюваних вуглеводів, які можуть стати причиною здуття кишечника (банани, виноград, фініки).

12. Солодкі страви у вигляді морозива, і солодкості у великій кількості у вигляді варення, цукру, меду, шоколаду.

13. Жири у вигляді сала і топленого масла.

14. Напої у вигляді газованої води, натуральної кави, какао.

Дієта для підшлункової залози - приклади меню

Перший сніданок складається з сиру з молоком (або каші, приготованої на молоці з дозволених круп, або відвареної картоплі з відвареним нежирним м'ясом (відвареною нежирною рибою) або білкового омлету).

Другий сніданок складається з яблука або сиру.

Обід складається з вегетаріанського супу (овочевого, круп'яного або молочного), відвареної курки (або м'яса, риби, парових котлет), каші або картопляного (морквяного) пюре, киселю (або компоту, свіжих ягід або фруктів).

Полудень - кефір або сок.

Вечеря складається з сирної страви (або каші, відвареної картоплі, омлету білкового, відвареної риби).

Перед сном випивається стакан кефіру або кислого молока.

Дієта для підшлункової залози - корисні поради

Важливо пам'ятати, що дієту для підшлункової залози слід дотримувати не лише під час загострень, але і після припинення нападів панкреатиту.

Під час лікування слід поклопотатися не лише про правильне харчування. Потрібно також виключити важкі фізичні навантаження, не перевтомлюватися і уникати простудних захворювань.

Sоurcе zhenskoe-mnenie.ru

Додати коментар