Дієта 9: при цукровому діабеті

24.01.2012 Рубрики: Лікувальні дієти ,

дієта 9Сьогодні мало хто пам'ятає про дієту 9, розробленою на початку 1920-х років радянським лікарем-терапевтом, засновником наукової дієтотерапії, Михайлом Певзнером. Тим часом, дієта 9, якій вже майже сто років, вигідно відрізняться ідеальною збалансованістю раціону, недосяжного для модних дієт, що обіцяють швидке і дієве схуднення. Ефективність дієти 9 перевірена не одним поколінням. Чому ж про неї забули?!

Дієта 9: Історія створення

Кожен, хто проходив лікування в лікарні або в санаторії радянських часів, поза сумнівом, знайомий з винаходом М. Певзнера - номерною системою лікувальних дієт (від 0 до 15), які забезпечують індивідуальне лікувальне харчування для людей з різними захворюваннями. Зокрема, дієта 9 направлена на нормалізацію вуглеводного обміну в організмі і була спочатку призначена для людей, що страждають від цукрового діабету.
У основі дієти 9 лежить принцип зниження калорійності раціону за рахунок зменшення легкозасвоюваних вуглеводів. У 20-і роки, спостерігаючи за хворими, М. Певзнер прийшов до висновку, що дієта з нормальним вмістом жирів (до 100 грамів) і бідна вуглеводами веде до поступового зниження ваги. З'ясувалося, що зайва вага залежить переважно від кількості споживаних вуглеводів, а не жирів, як вважалося раніше. На цій основі базуються всі низьковуглеводні дієти, що з'явилися відносно недавно, - дієта Аткінса, наприклад. Проте, першим ученим-дієтологом, що розробив низьковуглеводну дієту 9 і що застосував її в умовах Клініки лікувального харчування, є професор М. Певзнер.

Показання до дієти 9

Дієту 9 радянські лікарі рекомендували в першу чергу пацієнтам, страждаючим цукровим діабетом в легкій і середній формі, потім стали її призначати і огрядним людям, що бажають скинути зайву вагу, а також при захворюваннях алергічного характеру - від ревматизму і поліартриту до набряку Квінке і кропив'янки.

Продукти при дієті 9

  • Хліб і борошняні вироби.
    При дієті 9 можна: хліб переважно житній, можна також білково-пшеничний, білково-висівковий, пшеничний 2-го сорту. Не можна: всю здобну і солодку випічку.

  • М'ясо і птиця.
    Можна: всі нежирні сорти (яловичина, телятина, баранина, кролик, курка), пісна шинка, докторська, діабетична і яловича ковбаси, сосиски. Не можна: свинина, гусак, качка, жирна шинка, копчені ковбаси.

  • Риба.
    Можна: нежирна відварена, запечена, заливна, зрідка смажена. Сорти: тріска, хек, навага, минтай, річковий окунь, лящ, камбала, щука, путассу. Інколи консерви в томатному соусі або власному соку. Не можна: жирні види (скумбрія, осетрові, палтус), копчена і дуже солона риба, ікра.

  • Яйца.
    Можна: курячі варені або смажені (до 2 шт. в день).

  • Молочні продукти.
    Можна: молоко, кисле молоко, кефір, ряжанка, сир нежирний або напівжирний, твердий сир несолоний, сметана обмежено. Не можна: солодкі сирні сирки, вершки.

  • Жири.
    Можна: вершкове і рослинне масло. Не можна: маргарин, смалець.

  • Крупи, макаронні вироби. дієта 9Можна: каші з ячної, гречаної, перлової, пшоняної, вівсяної круп. Не можна: манна крупа, рис, всі макаронні вироби.

  • Овочі.
    Можна: капуста, салат, гарбуз, кабачки, огірки, помідори, баклажани, картопля (з врахуванням норми вуглеводів), морква, буряк, зелений горошок. Не можна: всі овочі в маринованому і солоному вигляді.

  • Супи.
    Можна: зварені на неміцних і нежирних бульйонах з дозволеними крупами; всі овочеві супи (борщ, щі, борщ, окрошка). Не можна: жирні наваристі бульйони, супи з бобами, солодкі молочні супи з крупами і локшиною.

  • Фрукти, ягоди, солодощі.
    Можна: кисло-солодкі фрукти і ягоди у будь-якому вигляді (яблука, груші, вишня, черешня, абрикоси, смородина, агрус і ін.). Не можна: виноград, родзинки, фініки, інжир, банани, цукор, мед, варення, цукерки, морозиво.

  • Напої.
    Можна: чай, кава, какао з молоком, але без цукру, несолодкі компоти з фруктів і ягід, відвар шипшини, соки з дозволених фруктів, томатний сік. Не можна: нектари з фруктів і ягід, солодкий квас, лимонад.
  • Енергетична цінність дієти 9 - 2300 ккал.

    Хімічний склад дієти 9

    Хімічний склад їжі при дієті 9 досить збалансований. У день організм отримує біля 100г. білків (60% з них - тваринного походження), 80 г жирів. (з них 25-30 % рослинних, з високим вмістом поліненасичених жирних кислот), 300г. вуглеводів, 12 р. хлориду натрію і півтора літри рідини.
    Ця кількості живильних речовин цілком достатньо для нормальної життєдіяльності організму навіть в тому випадку, якщо дотримувати дієту 9 досить тривалий час.

    Режим харчування при дієті 9.

    Дієта 9 наказує вживати їжу невеликими порціями, через кожних 3-4 години. При цьому кількість прийомів їжі при дієті 9 може досягати п'яти - шести раз на день.

    Переваги дієти 9

    Безперечною перевагою дієти 9 є збалансованість раціону, при якому організм отримує всі необхідні йому дієта 9речовини. Вміст вуглеводів в ній понижений не так радикально, як, наприклад, в протеіновій дієті Аткінса (20 г). Це означає, що дієта 9 може застосовуватися досить довго, на відміну від вищезазначених дієт, які лікарі рекомендують лише досить молодим і практично здоровим людям на недовгий термін 1-2 тижні, з метою скинути декілька зайвих кілограмів перед курортним сезоном.

    Чому забули про дієту 9?

    Через головний недолік цієї дієти: її не можна віднести до методів експрес-схуднення, а ефект від її дотримання стає помітний через місяць, не раніше.
    Головний недолік дієти 9 полягає в тому, що її калорійність мало відрізняється від звичайного раціону. Тому, аби скинути вагу, дієту 9 потрібно дотримувати досить тривалий час, а людям з дуже великою кількістю зайвих кілограмів, лікарі рекомендують її дотримувати практично «довічно». Другий недолік дієти 9 це необхідність готувати страви самостійно, відмірювати потрібну кількість продуктів, і їх підраховувати. Проте ці недоліки «бліднуть» порівняно з можливістю безпечно і стабільно знижувати вагу.

    Додати коментар