Дієта 8: при ожирінні

24.03.2011 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Лікувальне харчування при надлишковій вазі

дієта 8Ця дієта застосовується при ожирінні і з метою зменшення відкладення жиру, якщо відсутні які-небудь порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, і немає інших ускладнень, що вимагають особливого режиму харчування. Застосовується для працівників розумової або легкої фізичної праці.

Загальна калорійність дієти складає приблизно 1900 ккал, понижений вміст вуглеводів і жирів, особливо тваринних. Білки в межах фізіологічної норми. Якщо спостерігається важка міра ожиріння, дієта призначається в умовах стаціонару. Калорійність харчування знижується до 1200-1400 ккал. Вміст білка залишається в нормі.

Гострі, солоні страви, приправи, кондитерські вироби, газовані напої, квас, виноградний сік і інші подібні продукти з раціону виключаються. Вживання куховарської солі обмежене. Вміст клітковини в продуктах харчування має бути підвищеним. Приблизний склад добового раціону з розрахунку на 1 кг нормальної ваги хворого: 1,5 г білків, 4,5 г вуглеводів, 0,9 г жирів, 33 ккал; середня вага добового раціону - 3000-3200 р. При цьому калорійна цінність білків дорівнює 18%, вуглеводів - 54%, жирів - 28%. Калорійність даної дієти складає близько 70% від калорійності звичайного режиму харчування. Загальна кількість рідини, що вживається за 1 добу - близько 2,5 л. Температура їжі залишається нормальною. У важчих випадках ожиріння відміняються перші страви.

Страви і продукти, що рекомендуються для дієти 8, наступні.

дієта 8
  • 1. Напої: неміцний чай, відвар шипшини.
  • 2. Хліб: житній або висівковий (100-150 г в день).
  • 3. Перші страва: вегетаріанські супи молочні, з овочів, круп і фруктів. Вживається лише половина порції. 1-2 рази в тиждень допускаються супи на слабкому м'ясному або рибному бульйоні.
  • 4. М'ясні страви: відварені нежирні яловичина, курка, кролик (шматком), індичка.
  • 5. Рибні страви: відварена або запечена риба нежирних сортів (шматком або рубана).
  • 6. Молочні продукти: кисломолочні напої, сметана (як заправка до різних страв).
  • 7. Страви з яєць: 1 яйце некруто, білковий омлет (або омлет з овочами) в день.
  • 8. Крупи: будь-які, але в обмеженій кількості, бажано додані в овочеві супи.
  • 9. Овочі: будь-які, в сирому або відвареному вигляді. Кількість картоплі і солодкого буряка обмежена.
  • 10. Фрукти і ягоди: у свіжому вигляді, а також страви, приготовані з них (компоти, і ін.).
  • Замість цукру слід вживати сорбіт, ксиліт, аспартам або сахарин.

    Додати коментар