Дієта 5: при захворюваннях жовчного міхура і печінки

24.03.2011 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Дієта 5При захворюваннях жовчного міхура і печінки рекомендується дотримувати особливу дієту. Так звана дієта 5 відноситься до розряду щадних дієт для людей, що перенесли гострий гепатит і холецистит, а також для тих, хто має діагноз цироз печінки, хронічний гепатит і хронічну жовчокамяну хворобу поза стадією загострення.

Дієта 5, як дієта з хімічним щадним режимом, покликана нормалізувати роботу жовчовивідних шляхів. Основний принцип хімічного щадного режиму Дієти 5 полягає в тому, що з меню виключаються міцні бульйони, соуси, приправи і смажена їжа, які можуть подразнювати травну систему.
Високий вміст вуглеводів і білків при обмеженні жирів - основа раціону дієти 5. Таким чином, в меню потрапляють страви приготовані шляхом варіння, запікання і - зрідка - тушкуваненя продуктів. М'ясо в їжу вживається лише жилаве, на гарнір вибирають овочі, багаті клітковиною. При цьому важливо дотримувати 5-разовий режим харчування. Звідси і назва: дієта 5.

Дієта 5: основні правила

Дієта 5 пропонує дотримуватися наступних правил:

  • Вироби з муки і хліб.
    Вибирати хліб слід уважно, уникаючи випічки з муки вищого сорту. 1 і 2 сорти пшеничної муки, "сіянка" і "обдиранка" повинні складати основу, хліб, що при цьому купується, має бути вчорашнім. Можна споживати нездобну випічку з вареною рибою, нежирним вареним м'ясом, яблуками і сиром, а також сухий бісквіт, галети і крекери - їх виготовляють із затяжного тіста. Не можна: здобне, листкове тісто, смажені пиріжки і свіжий хліб.

  • Супи.
    Рекомендується їсти супи на відварі з круп, молочні супи, супи-пюре з фруктів, вегетаріанські щі і борщі . Для приготування цих страв часто використовуються пасіровані овочі, але, дотримуючи дієту 5, їх слід не підсмажувати, а сушити. Не можна: м'ясні і рибні супи з міцним бульйоном, супи з грибів, зелені щі і окрошку.

  • М'ясо та птиця.
    М'ясо має бути без сухожиль і сполучних тканин - фасцій, а м'ясо птиці слід споживати без шкіри. Вам підійдуть нежирна яловичина і свинина, телятина і м'ясо молодого баранчика, кролятина, курка і індичка. Шматочки м'яса рекомендується спочатку відварити, а потім їх можна запекти або нарубати для приготування голубців або плову. У меню можна сміливо включати молочні сосиски. Не можна: жирне м'ясо, ковбасу, консерви і різні види копченини, печінку і нирки, мізки, м'ясо гусака і качки.

  • Риба.
    Для дотримання дієти 5 підійде будь-яка нежирна риба, яку рекомендується готувати так само, як і м'ясо: спочатку відварювати, потім запікати. Також можна готувати кнелі і рибні фрикадельки. Не можна: копчену і солону рибу, жирну рибу.

  • Молоко і молочні продукти.
    Дієта 5Молоко до 6% жирності, кисле молоко, кефіри і інші кисломолочні продукти з ацидофіліном можна пити в будь-яких кількостях. Сметану використовуйте як заправку для страв. З нежирного і напівжирного сиру добре робити запіканки, пудинги і лениві вареники. Сир бажано купувати негострий і нежирний. Обмежити слід вершки і ряжанку.

  • Яйца.
    Якщо цей продукт добре переноситься організмом, то дієта 5 дозволяє з'їдати омлет з одного яйця або одне яйце, варене некруто. Кращим варіантом буде білковий омлет, а жовток - як добавка до інших страв. Не можна: варені круто і смажені яйця. З діагнозом жовчокамяна хвороба в день не можна з'їдати більше половини жовтка.

  • Крупа.
    Особливо корисна для вас буде гречка і вівсянка, але і для інших круп обмежень немає. Крупники, плови з сухофруктами і морквою і відварені макарони можна їсти у будь-який час. Не можна: боби.

  • Овочі.
    Сирі, варені, тушковані овочі завжди будуть доречними. Окремої обробки вимагає цибуля і зелений горошок: цибулю потрібно відварювати, а з горошка робити пюре. Також можна їсти квашену капусту.
    Не можна: дієта 5 рекомендує відмовитися від щавлю і шпинату, редису, зеленого лука, часнику, маринадів і грибів.
  • Особливу увагу слід звернути на

    На деякі готові страви і інгредієнти для кулінарних рецептів дієта 5 також закликає звернути особливу увагу:

  • Закуски.
    Вам необхідно відмовитися від гострих і жирних закусок, копченини, консервів і ікри. Замість цього завжди можна приготувати салат з фруктів, овочів, побалувати себе кабачковою ікрою, вимоченою у воді нежирним оселедцем, відвареним м'ясом і рибою. Докторську і дієтичну ковбасу з раціону також можна не виключати. Сміливо їжте нежирну шинку, негострий сир з вмістом жиру менше 30%.

  • Солодкі страви.
    Ні в якому разі не можна морозиво, вироби з кремом і шоколад. Замініть ці солодощі на сухофрукти, зваріть компот. З некислих фруктів і ягід робіть мусси, киселі, желе або їжте їх в сирому вигляді. Від шоколаду легко відмовитися на користь пастили, мармеладу, а цукор хоч би частково замінювати сорбітом або ксилітом.

  • Приправи і соуси.
    Перець, хрін і гірчицю слід залишити до повного одужання. Замість них готуйте прості сметанні або овочеві соуси, фруктові підливи. У соуси і страва можна додавати корицю, ванілін, кріп і петрушку.

  • Напої.
    Чай і кава з молоком, соки з різних плодів, відвари пшеничних висівок і шипшини - така рекомендація лікарів, Дієта 5що прописують дієту 5. Постарайтеся уникати міцної чорної кави, какао і дуже холодних напоїв. Навіть найхолодніше пиття має бути трохи тепліше за кімнатну температуру.

  • Жири.
    Не можна готувати на тваринах і кулінарних жирах, на чистому салі. Ідеально для будь-яких страв підійдуть вершкові і рослинні олії.
  • Дієта 5: Меню

    Рекомендовано наступне меню на день:

  • Сніданок 1. Вівсянка на молоці, нежирний сир із сметаною і цукром, чай.
  • Сніданок 2. Печене яблуко.

  • Обід. Вегетаріанський суп, відварена курка в легкому молочному соусі, відварена крупа, компот з кураги, яблук або ягід.
  • Полудень. Відвар з шипшини.
  • Вечеря. Відварена риба з білим соусом на овочевому бульйоні, пюре з картоплі і чай з сирною ватрушкою.
  • На ніч рекомендується випити кефір.
  • Додати коментар