Дієта 4: при захворюваннях тонкого кишечника

24.03.2011 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Дієта 4Дієту 4 слід дотримувати при захворюваннях тонкого кишечника - ентеритах. Метою дієти 4 є максимально щадний режим для кишечника, обмежуються фізичні і хімічні подразники. Ця дієта не вважається повноцінною по калорійності і вмісту живильних речовин, оскільки в продуктах, що рекомендуються, міститься невелика кількість вуглеводів, тому харчування менш калорійніше, чим зазвичай. Слідує назначаеть її на декілька днів, потім переходять на більш розширену дієту. Єффект дієти виникає за рахунок обмеження продуктів, що містять рослинну клітковину, в першу чергу овочі і фрукти, виключається молоко, оскільки викликає бродіння в кишечнику. Хліб слід замінити сухарями. Всі блюда готують на пару і подають в протертому, пюреобразном стані. Кількість рідини (включаючи супи), що випивається, - 5- 6 стаканів в день. Вага денного раціону скорочується до 2 кг їжі в день ( у відмінності від інших дієт, де об'єм складає 2,5 - 3 кг), їжу приймають невеликими порціями за кожен прийом. З раціону виключаються спеції і прянощі, міцні бульйони, підливки. Їжу не смажать, обмежують кількість жирів.

У меню дієти 4 дозволені наступні продукти.

  • ХЛІБНІ ВИРОБИ - сухарі з білого хліба.
  • МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ - кефір триденний, сир протертий свіжий, нежирна сметана, можна трохи вершків. Цілісне молоко, перші і другі блюда на молоці, прянощі, куховарська сіль обмежуються або зовсім виключаються залежно від самопочуття хворого.
  • ЯЙЦЯ додають в кулінарні вироби в невеликих кількостях.
  • СУПИ готують з круп, рису, перлової, ячної, манної крупи з додаванням нежирного м'ясного бульйону, з яєчними пластівцями, м'ясними фрикадельками.
  • М'ЯСНІ І РИБНІ БЛЮДА - готують з нежирної яловичини, телятини, птиці, нежирної риби, котлетної маси. М'ясні вироби відварюють на воді або на пару, у фарш замість хліба кладуть рис, рекомендується у фарш додати натерту часточку часнику.
  • КРУП'ЯНІ І МАКАРОННІ СТРАВИ - протерті каші на воді або слабкому знежиреному бульйоні, напіврідкі.
  • ФРУКТИ, ЯГОДИ - з них готують компоти, киселі, желе зі свіжих фруктів, чай.
  • СОУСИ - слабкий знежирений бульйон, вершкове масло.
  • ВІТАМІНИ з дозволу лікаря можна приймати полівітаміни, напій з шипшини, відвар з висівок.
  • Дієта 4Солять їжу помірно. Приймати їжу слід 4 рази в день. Не рекомендується дуже гаряча і дуже холодна їжа. Всі страви готують відвареними або на пару.

    Приблизне меню дієти 4

  • Сніданок. Рисова каша з меленого рису, зварена на воді або на слабкому бульйоні з маслом, сухарі з білого хліба. Какао на воді, не дуже солодке.
  • Другий сніданок. Кисіль з сухарями.
  • Обід. Суп з рисовою мукою на знежиреному м'ясному бульйоні, м'ясні котлети приготовані на пару, з додаванням часнику, неміцний чай.
  • Вечеря. Пудинг рисовий протертий приготований на пару, м'ясні фрикадельки або відварена риба з маслом, сухарі з білого хліба, настій шипшини. За 1,5 години до сну випити стакан кефіру..
  • Додати коментар