Дієта 10: при захворюваннях сердцевосудинної системи

24.03.2011 Рубрики: Лікувальні дієти ,

Дієта  10Лікувальна дієта 10 призначається при захворюваннях сердцевосудинної системи, поганому кровообігу 1 і 2 степені. Застосовувати дієту слід з метою зменшення навантаження на сердцевосудинну систему, органи кровотворення, судини, для поліпшення кровообігу і нормалізації обміну речовин.
Сформулюємо 10 правил цієї дієти:

  • Правило 1. Обмежуй тваринний жир - знижуй холестерин.

    Багато людей і не підозрюють, що у них в крові дуже високий вміст холестерину. Надлишок холестерину може відкладатися в стінках артерій і наводити до утворення бляшок, які звужують судини, - так розвивається атеросклероз. Ви можете понизити вірогідність ускладнень атеросклерозу (інсульту, інфаркту) шляхом зниження холестерину.
    Для уповільнення розвитку атеросклерозу прагніть максимально зменшити прийом продуктів, що містять тваринні жири, а саме: масло вершкове, сало, сметану, вершки, сири більше 17 % жирності, сир більше 1,5% жирності, майонез, жирне м'ясо, копченина, субпродукти (печінка, нирки, серце, мізки), ковбасні вироби, сосиски, шкіра птиці, яйця.


  • Правило 2. Корисно використовувати рослинну олію і риб'ячий жир замість тваринних жирів, проте кількість його має бути все ж помірною.

    Не підвищують холестерин ненасичені жирні кислоти, які містяться в рослинних оліях і рибі. Всі ненасичені жирні кислоти не можуть синтезуватися в нашому організмі. Єдине їх джерело для людини - це їжа. Рослинні олії не містять холестерину, але є висококалорійними - оскільки це 100% жир - пам'ятайте про це (1-3 чайних ложки в день цілком достатньо)!


  • Правило 3. Збільшуй кількість клітковини.

    Важливий компонент харчування при серцево-судинних захворюваннях - адекватне вживання харчових волокон. Багата харчовими волокнами їжа збільшує відчуття насичення і наповнення, сприяє перистальтиці кишечника, що у свою чергу сприяє виведенню холестерину. Основні джерела клітковини - це овочі, фрукти, зелень, крупи, злаки. Рекомендується вживати не менше 30 г в день (рівноцінно 400-500 г овочів і фруктів.


  • Правило 4. Обмежуй харчову сіль.

    Дієта  10Людині в звичайних умовах потрібно близько 1 г солі в день. Але ми звикли до смаку солоної їжі і систематично перевищуємо цю кількість, споживаючи в день до 10 г солі. Будь-яке зменшення кількості солі полегшує лікування гіпертонії, незалежно від того, отримує пацієнт медикаментозне лікування чи ні. Аби досягнути відчутного позитивного ефекту, вжиток солі треба обмежити до 5 г в день (при появі набряків ще менше.

  • Правило 5. Достатня кількість в раціоні продуктів багатих калієм.

    Понижений вміст калія (гіпокаліємія) може призвести до порушень ритму серця. Такий стан може бути не лише при зниженому вжитку калію в їжі, але і при вживанні лікарських засобів, сприяючих підвищеному виділенню калія. (петлеві і тіазидові діуретики, глікозиди і т.п.). При достатньому вжитку овочів і фруктів такої проблеми не виникне. Калій широко поширений в м'ясі, рибі, крупах. У овочах його вміст істотно вищий, чим натрію. Особливо багаті калієм картопля, родзинки, арахіс.


  • Правило 6 . Достатня кількість в раціоні вітаміну С

    Він забезпечує нормальну еластичність стінок капілярних судин, підвищує їх стійкість; стимулює функцію клітин, які синтезують колаген; бере участь в імунному захисті, є антиоксидантом. Є наукові дані, що підвищення концентрації аскорбінової кислоти в крові наводить до зменшення смертності від сердцево - судинних захворювань.
    Природні джерела містять аскорбінову кислоту: апельсин, грейпфрут, щавель, перець, суниці, ягоди, капуста, картопля, лимон, манго, мандарин, шпинат, смородина, помідор, шипшина.


  • Правило 7 Достатня кількість в раціоні вітаміну РР (нікотинова к-та, нікотинамід)

    Він бере участь в нормалізації ліпідного обміну (знижує холестерин, тригліцериди) Багато міститься в яловичині, рибі, молоці, сирі, яйцях, кукурудзі, дріжджах, брокколі, моркві, арахісі, помідорах, картоплі, фініках, петрушці.


  • Правило 8. Достатня кількість в раціоні вітамінів групи В (В1, В2, В3, В4, В6, В7, В9, В12)

    Беруть участь у всіх видах обміну, незамінні для нормальної підтримки серцево-судинної і нервової систем. Більш всього вітаміни групи B містяться в злаках, дріжджах, сирі, сирі, молоці, бобах, печінці, нирках. Так само джерелами є зелені овочі, морква, диня, гарбуз, арахіс, риба, яйця.


  • Правило 9. Дотримуй режим харчування: 5 раз на день невеликими порціями.

    Пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями корисно харчуватися невеликими порціями. Інтервали між їдою 3-5 годин. Вечеря - за 3-4 години до сну.


  • Правило 10. Якщо у Вас є надлишкова вага або ожиріння, то самий час приступити до роботи по її зниженню.

    Дієта  10Учені всього світу прийшли до одностайної думки: надлишкова вага є хронічним захворюванням і підвищує ризик інших захворювань. Захворювань серцево-судинної системи це стосується в першу чергу: артеріальна гіпертензія в повних зустрічається в 3 рази частіше, ніж в худих, атеросклероз у людей з надлишковою вагою зустрічається в 2 рази частіше, а вірогідність розвитку цукрового діабету 2 типу в повних зростає в 9 разів. І це далеко не весь перелік недуг. Треба також відмітити, що зниження ваги на 5-10% вже наводить до значних позитивних змін здоров'я.
  • Зміна способу життя, харчових звичок, корекція раціону харчування - є обов'язковою основою лікування пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями

    Важливо відзначити, що все вищесказане про харчування при захворюваннях серця повністю укладається в сучасні уявлення про правильне харчування і здоровий спосіб життя.

    Додати коментар